
POTREBNO JE
150 g piškota, 150 g bele čokolade, 7 kašika ruma, rendana crna čokolada za ukras
PRIPREMA
Samleti piškote. Belu čokoladu otopiti na pari pa dodajte rum, a zatim i keks. Od smese oblikovati bombice i uvaljati u rendanu čokoladu.

POTREBNO JE
25 dl slatke pavlake, 125 g maslaca, 250 g čokolade, 100 g mlevenih badema, 50 g celih badema
Glazura od čokolade: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
PRIPREMA
Otopiti na tihoj vatri maslac i pavlaku i čim pusti jedan ključ, pomeriti s ringle. Dodati kockice čokolade i mešati dok se ne otopi, po želji dodati par kapi arome gorkog badema ili nekog finog likera. Na kraju dodati mlevene bademe, izjednačiti smesu i staviti na hladno neko vreme da se stegne. Oblikovati male valjuščice pa u sredinu staviti po jedan oljušteni, propečeni badem. Praline rashladiti i preliti čokoladnom glazurom ili uvaljati u kakao.

POTREBNO JE
250 g šećera, šoljica vode (0,75dl), 125 g margarina/maslaca, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 80 g čokolade, 1-2 kašičice mlevene kafe
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
PRIPREMA
Skuvati sirup od šećera i malo vode, kuvati 3-4 minuta. Pomeriti s vatre i dodati prvo margarin ili maslac, mešati dok se na rastopi. Zatim, dodati samlevene orahe i keks, čokoladu i kafu, sve fino izjednačiti. Kad se smesa ohladi, oblikovati male kuglice ili kockice. Dobro rashladiti i spustati u glazuru od rastopljene čokolade, vaditi kašičicom i staviti na celofan dok se glazura ne stegne. Ređati u male papirnate korpice. Za glazuru rastopiti čokoladu s malo ulja na tihoj vatri.

POTREBNO JE
150 g čokolade, 50 g nutele, 12 proprženih lešnika, kalup za praline, 50 g ulupane slatke pavlake,
2 kašike ulja
PRIPREMA
Istopiti čokoladu u mikrotalasnoj ili na vodenoj pari, dodati 2 kašike ulja. Malom četkom za kolače premazati unutrašnjost kalupa i ostaviti u frižideru da se prohladi. Postupak ponoviti tri puta. Umiksati slatku pavlaku, dodati otopljenu mlaku nutelu i samlevene ili krupno iseckane lešnike. Puniti praline pazeći da fil ne prelazi ivice. Zatvarati svaku pralinu s preostalom čokoladom. Ostaviti ih najmanje pola sata u frižideru.

POTREBNO JE
300 g šećera, 100 ml vode, 125 g maslaca, 90 g brašna, voćni ekstrat
Glazura: 150 g čokolade, 3 kašike ulja
PRIPREMA
Sjediniti vodu i šećer, promešati da se šećer istopi i kada voda provri, kuvati minut. Skloniti s ringle i dodati maslac. Kada se maslac otopi, dodati brašno, dobro promešati da ne ostanu grudvice i kuvati 5 minuta. Dok se smesa kuva, neprestano mešati. Nakon 5 minuta, skloniti s ringle i mikserom mutiti još 5 minuta. Na kraju dodati ekstrat od jagoda, promešati i sipati u silikonske modlice. Može se sipati i u pleh podmazan maslacom i kada se ohladi i stegne, iseći na kockice.
Čokoladu istopiti sa uljem, zatim sa donje strane praline zabosti čačkalicu, umočiti praline u čokoladu, protresti je da se višak čokolade ocedi i staviti na žicu da se stegne, a čačkalicu izvaditi provlačeći kroz žicu.
Izvor: http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/17529/5-ideja-za-bombonjere-i-praline