srijeda, 5. veljače 2014.

Pite sa sirom, u slast da ih smažete

Njima se svi provereno raduju, mogu da bud i predjelo, doručak ili ručak uz neku čorbu. Ovu su neke nove ideje za pite sa sirom.


GRČKA PITA
POTREBNO JE

500 g fete, 3 manje tikvice, 2 struka praziluka, 1 crni luk, 3 jajeta, 70 ml ulja, biber
ZA TESTO: 900 g brašna, 2 čaše vode, 100 g margarina, so

PRIPREMA
 
Tikvice operite, isecite ih na tanje kolutove i posolite da puste vodu. Praziluk i luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa posolite i pobiberite, a zatim ohladite. Zamesite tvrđe testo i podelite ga na pola. Od svakog dela napravite po šest loptica testa. Razvucite svaku lopticu malo oklagijom. Tri razvučene loptice testa ređajte jednu preko druge, a između ih mažite margarinom. Od 12 loptica dobićete tako četiri kore. Svaku od četiri kore razvucite tako da bude veća od pleha u kojem ćete peći pitu. U podmazan pleh stavite jednu koru od testa i malo je rukama naborajte. Umutite jaja i premažite koru. Fetu isecite na tanje listiće i ređajte ih preko kore. Preko sira rasporedite tikvice i malo luka, pa stavite drugu koru i ponovite filovanje. Poslednju koru premažite s malo ulja i umućenim jajima. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.
SAVIJAČA
POTREBNO JE
Pakovanje kora
ZA FIL: 500 g zelja ili spanaća, 500 g fete, 150 g mladog kajmaka, 200 ml mleka, 3 jajeta, so, biber

PRIPREMA
Očišćeno i oprano zelje isecite na rezanca, posolite ga i ostavite da stoji. President Somborsku izgnječite, pa dodajte kajmak, sneg od belanaca i žumanca. Promešajte sa oceđenim zeljem i dodajte mleko, a po potrebi posolite. Kore stavite na pleh, poprskajte ih uljem i urolajte. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada pleh izvadite iz rerne, prekrijte ga mokrom krpom i ostavite da tako malo odstoji.
PITA OD PAPRIKA
POTREBNO JE
Pakovanje kora za pitu, maslinovo ulje (za podmazivanje pleha), 4 jajeta, 250 g jogurta, 120 g fete, kašika mleka  
ZA FIL: maslinovo ulje s ljutom paprikom, čili parika, 500 g zamrznutih paprika, glavica luka, 100 g fete

PRIPREMA
Propržite luk i ljutu papriku na ulju, dodajte iseckanu papriku, propržite dok ne omekša i onda dodajte fetu, i mešajte još malo dok sos ne pobeli, a sir ipak ostane u komadu, pa skinite s vatre. Namažite plehove maslinovim uljem i na dno stavite po tri kore. Ostavite po tri kore za vrh. Ostatak kora zarolajte pa isecite na trake, kao da sečete rolat na šnite, pa trake rastresite u posudi. Za fil od sira odvojite belanca od žumanaca. Pola jednog žumanca ostavite sa strane i pomešajte s kašikom mleka za premazivanje pite. Umutite čvrst sneg od belanaca, a posebno umutite žumanca sa Soborskom i jogurtom, pa onda dodajte u belanca i lagano promešajte. Ređajte red fila od paprika, red fila od sira, trake od kora i tako dok ne napunite pleh, pa pokrijte odozgo s tri kore, premažite žumancetom s mlekom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.
GIBANICA
POTREBNO JE
1 kg kora za gibanicu, 1 kg fete, 10 jaja, 200 g kajmaka, 0,5 l gazirane mineralne vode, 3 kašike ulja, so

PRIPREMA
Uzmite četiri kore i njima obložite podmazan veliki okrugao pleh tako da krajevi kora budu malo iznad ivice. Jaja umutite, dodajte im krupno narendanu President Somborsku, omekšali kajmak i toliko mineralne vode da dobijete žitku masu. Posolite po ukusu. Odvojte još četiri kore za pokrivanje, a preostale kore ređajte u pleh nabirajući ih. Kada stavite red kora, većom kašikom uzimajte fil i prelijte. Ponavljajte postupak s gužvanjem i prelivanjem dok ne utrošite materijal. Prekrijte gibanicu odvojenim korama, malo ih izbockajte viljuškom, pa poprskajte mineralnom vodom i premažite uljem. Gibanicu stavite u vruću rernu i pecite je oko jedan sat na 200 stepeni.
BUREK
POTREBNO JE
0,5 kg kora za pitu, 500 g fete, 4 jajeta, 2 dl jogurta, čaša pavlake, malo soli, ulje, suvi začin, susam

PRIPREMA
U većoj činiji umutite jaja, pa im dodajte izmrvljenu President Somborsku i pavlaku. Sve dobro pomešajte, pa začinite. U nauljenu okruglu tepsiju ređajte po četiri kore i svaku malo namažite jogurtom. Na četvrtu koru nanesite obilno pripremljen fil, pa ponovite postupak. Pecite burek 30-40 minuta na 200 stepeni, a pred kraj pečenja preko hrskave i nauljene kore pospite malo susama.


Izvor : zena.blic.rs

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!