utorak, 4. veljače 2014.

Novi recepti: Jela od mesa koja morate da probate



AROMATIČNI BATAK
POTREBNO JE
2 ćureća dimljena bataka, 800 g krompira, 2 čena belog luka, glavica crnog luka, 2–3 paradajza, ulje ili guščija mast, so, biber, ruzmarin, peršun
PRIPREMA
Batake zasecite na kocke, posolite i pobiberite, te pospite ruzmarinom i seckanim peršunom. Pripremljene batake stavite u podmazan sud, premažite guščijom mašću ili prelijte uljem. Oko mesa rasporedite isečene krompire, pa prepolovljene paradajze i sipajte vodu. Sud dobro zatvorite folijom. Pecite 95 minuta na 180 stepeni. Batake poslužite s krompirom i paradajzom.

KRALJIČIN STEK
POTREBNO JE
800 g svinjskog filea, 280 g suvih šljiva, so, biber, 100 ml crnog vina, kašika brašna, muskatni orah, barene mini-šargarepe
PRIPREMA
Svinjski file izdelite na četiri dela i svaki isecite po dužini, pa istanjite na tučkom za meso. Na svaku šniclu rasporedite suve smokve i šnicle urolajte. Pecite ih na roštilju ili u tiganju s maslacem da porumene sa svih strana. Za sos zagrejte vino i sipajte brašno razmućeno s malo vode. Kuvajte da dobijete ne previše gust sos, posolite, pobiberite i dodajte malo muskatnog oraha. Stek poslužite preliven sosom uz barene šargarepe. 

PUNJENA PLJESKAVICA
POTREBNO JE
1,2 kg ćevap mlevenog mesa, 4 pečene crvene paprike, 120 g nastruganog kačkavalja, 200 g slanine, 100 g rena, 4 čena belog luka, 4 glavice crnog luka
PRIPREMA
Meso za ćevape izmešajte sa seckanim belim i crnim lukom, pa podelite na četiri dela. Svaki deo rastanjite i na sredinu stavite papriku, malo kačkavalja, rena i slanine. Ivice mesa savijajte prema sredini i vlažnim rukama oblikujte pljeskavicu. Tako uradite i sa ostalim pljeskavicama. Pecite ih u zagrejanom tiganju s malo ulja ili na roštilju.

ĆURETINA U BELOM VINU
POTREBNO JE
800 g ćurećeg belog mesa, 100 g gorgonzole, 100 g kačkavalja trapista, 150 ml mleka
ZA PROJU 200 g kukuruznog brašna, 100 g pšeničnog brašna, so, pola kesice praška za pecivo, 200 ml gazirane mineralne vode, 2 jajeta
PRIPREMA
Ćureće meso isecite na četiri šnicle, izlupajte ih i propržite na roštilju ili u tiganju s malo masnoće. Ostavite ih da stoje na toplom mestu. Izdrobljenu gorgonzolu i nastrugani kačkavalj kuvajte s mlekom da dobijete ne previše gust sos. Sastojke za proju izmešajte i preručite u podmazan pleh. Pecite pola sata na 180 stepeni. Šnicle poslužite na proji prelivene belim sosom.

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!