
Sastojci:
- 600 g brašna za pite i testa
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja mlijeka
- 10 g suhog kvasca
- 1 jaje
- malo zelene i crvene boje za kolače
- malo suhog grožđa (grožđica)
Priprema:
- Ostaviti kvasac da raste, u brašno staviti šećer, sol, ulje i sa toplim mlijekom umijesiti tijesto. Dodati kvasac te ukoliko je potrebno, još malo tople vode da se dobije mekano tijesto. Podijeliti ga na tri dijela, s tim da jedan bude nešto veći. U taj veći dio dodati crvenu boju i grožđice, dobro izraditi tijesto i ostaviti na toplom. U drugi dio dodati zelenu boju, a treći ostaviti takav kakav je. Sva tri tijesta ostaviti na toplom.
- Kad su tijesta udvostručila zapreminu, pobrašniti površinu i od crvenog testa napraviti valjak. Belo tijesto rastanjiti oklagijom i umotati crveni valjak.
- Razvući sada zeleno tijesto i njime obložiti cijeli valjak (lijepo saviti krajeve prema unutra).
- Kruh staviti u podmazan pleh i ostaviti da odmara. Premazati ga mlijekom i peći dok se ne uhvati lijepa korica. Izvaditi ga iz pećnice, umotati u krpu da se ohladi, pa sjeći na kriške.
Izvor : receptisvijeta.com