srijeda, 5. veljače 2014.

Kolači sa aromom jeseni

Jabuke, rum, cimet, bundeva... neke su od aroma jeseni koje ako iskoristite po našoj preporuci možete uživati u divnim slasnim zalogajima.

ČOKO MAFIN SA LEŠNIKOM
POTREBNO JE
100 g margarina, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 jajeta, 50 g istopljene crne čokolade, 200 ml mleka, 100 g brašna, 100 g kakaoa, 50 g pudinga od čokolade, pola praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, 2 kašičice cimeta, 70 g seckanih lešnika

PRIPREMA
Penasto umutiti margarin sa šećerom i vanilinim šećerom. U to dodati jedno jaje, pa kada se umeša, dodati i drugo. U masu sipati istopljenu čokoladu, a onda naizmenično dodavati kakao, mleko i puding u prahu, uz stalno mućenje. Na kraju dodati prethodno pomešane prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. U pleh za mafine staviti papirne korpice i napuniti ih pripremljenom masom do trećine visine. Posuti seckanim lešnicima i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.
KOLAČ SA VIŠNJAMA I BADEMIMA
POTREBNO JE
ZA TESTO: 200 g maslaca, 200 g šećera, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, 500 g glatkog brašna, prašak za pecivo, prstohvat cimeta
ZA FIL: 150 g višanja, 100 g badema narezanih na štapiće ili listiće, 2-3 kašike džema od šljiva

PRIPREMA
U posudu staviti prosejano brašno s praškom za pecivo, šećer i vanilin šećer, prstohvat soli, prstohvat cimeta, lagano razmućeno jaje i omekšani maslac. Mikserom napravite mrvice testa. Pleh premažite maslacem, a rernu zagrejte na 200 stepeni. Trećinu testa stavite na dno, a od druge trećine oblikujte rub oko 2 cm visine prstena pleha. Višnje dobro ocedite. Na testo lagano razmažite džem, pa po njemu rasporedite višnje. Pospite ostatkom testa i bademima, pecite 25 minuta.
KOLAČ OD BUNDEVE I NARANDŽE
POTREBNO JE
120 g mlevenih lešnika (oraha, badema), 4 pune kašike oštrog brašna, 2 pune kašike mekog brašna 
1,5 kesica praška za pecivo,  2 kesice vanil-šećera, 1 kora i sok narandže, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 4 jajeta,12 kašika šećera, 150 g rendane bundeve (kratko kuvane), muskantni oraščić, klinčići, cimet, biber, čili papričica

PRIPREMA
Pomešati sve suve sastojke: prosejano brašno, šećer, prašak, vanilin šećer, lešnike, začine i koru narandže. Balans začina odredite sami, ali biber i čili moraju biti tek u tragovima. Potom dodati mleko, ulje sok i žumanca. Rendanu bundevu kratko prokuvati i dobro ocediti, pa dodati masi. Belanca umutiti u sneg i sjediniti sve, pa pažljivo umešati i belanca. Veću đuvečaru obložiti pekpapirom i sipati masu, te peći na 200 stepeni oko dvadesetak minuta uz probadanje iglom. Umutiti narandžin sok i šećer u prahu i premazati topao, ali ne vreo kolač.

ČUPAVCI SA RUMOM
POTREBNO JE
BISKVIT: 200 g šećera u prahu, jaje, 50 g margarina, 40 g meda, 300 g brašna, prašak za pecivo, 2 dl mleka
PRELIV: 250 g šećera, 200 g margarina, 50 g kakaoa, 5 kašičica vode, 1/2 dl ruma, 200 g kokosa
PRIPREMA
Rastopiti margarin pa u toplo dodajte med. Umutiti jaje, pa dodati med i margarin, mleko, brašno i prašak za pecivo. U namazani pleh sipati smesu pa peći na 180 stepeni oko 25 min. Ohlađeni biskvit izrezati na manje kockice. Rastopiti sve sastojke za preliv, pa umakati kockice biskvita i valjati u kokos.

TANKI KOLAČ SA JABUKAMA
POTREBNO JE
1 kg oguljenih i očišćenih jabuka, 1 limun sok i naribana korica, 100 g brašna, 1 prašak za pecivo
500 g smeđeg šećera, 250 g zobenih pahuljica, 400 g otopljenog maslaca ili margarina, 1 kašika cimeta

PRIPREMA
Jabuke iseći na tanke kriške i preliti sokom od limuna. U većoj posudi dobro promešati brašno, prašak za pecivo, šećer i zobene pahuljice. U to dodati istopljeni maslac ili margarin i dobro promešati. Polovinu te smese sipati u veći pleh za pečenje i utisnuti ga. Preko toga poređati jabuke pa ih posuti cimetom i koricom od limuna. Na jabuke staviti drugi deo smese od brašna. Peći kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko jedan sat.

Izvor : zena.blic.rs

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!