srijeda, 5. veljače 2014.

I slano i slatko: Recepti za savršen rođendan

Nekada se rođendansko slavlje spremalo danima. Danas imate dva sata nakon posla da pripremite gozbu i gosti su već na vratima. Ovo su recepti s kojima ćete uštedeti na vremenu, a goste nećete izneveriti.

IZDAŠNA SALATA SA PLODOVIMA MORA

POTREBNO JE
4 paradajza, konzerva tunjevine, šoljica pirinča, tri jajeta, maslinovo ulje, crni luk, škampi po želji

PRIPREMA
Pirinač perite u hladnoj vodi sve dok voda ne postane bistra, skuvajte i ohladite. Tvrdo obarite jaja, pa od 2 žumanaca i maslinovog ulja napravite majonez. Dodajte sitno sečena belanca, umešajte pirinač. Odozgo postavite oceđenu tunjevinu, seckani crni luk i paradajz i jedno preostalo jaje, a potom posolite i pobiberite po ukusu. Možete dodati nekoliko škampi.
BRZA PICA SA SALAMOM

POTREBNO JE
100 g sitnih šampinjona, glavica crnog luka, 2 paradajza, origano, 8 zemički, 100 g pavlake, 60 g tanko sečene salame, 100 g fete, kašika ulja, so, biber.

PRIPREMA
Prepolovite šampinjone, a crni luk isecite na rebarca. Paradajz isecite na kolutove. Zagrejte ulje na tiganju. Propržite šampinjone i crni luk. Dodajte so, biber i origano i sve zajedno kratko propržite. Dodajte so i biber u pavlaku i namažite prepolovljene zemičke. Odozgo poređajte šampinjone, crni luk, paradajz i salamu. Fetu izmrvite pa pospite zemičke. Pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
BRZA TORTA

POTREBNO JE
300 g piškota, 4 žumanca, 1,2 l mleka, 2 vanil šećera, 44 g šećera, 100 g tamne čokolade za kuvanje, 100 g bele čokolade za kuvanje, 100 g mlevenog keksa, kesica nes kafe, puding od vanile,
200 g maslaca.
Šlag: 3 jaja, 100 g šećera, veća kašika gustina, 200 ml pavlake za šlag, 4 kašike kakaoa.

PRIPREMA
U 6 dcl mleka staviti vanil šećer i pustite da prokuva. Umutiti žumance sa šećerom, dodati gustin, puding i 400 ml mleka i sve to dodati u vrelo mleko i skuvati kao puding. Ohladiti fil, a zatim ga sjediniti sa umućenim maslacom. Fil podeliti na tri dela: u jedan staviti keks, u drugi otopljenu čokoladu i u treći otopljenu belu čokoladu. U dva dl toplog mlijeka staviti instant kafu. Piškote umačiti u kafu i ređati u pleh sa unutrašnje strane. Pleh je dole obložen papirom za pečenje. Svaku piškotu malo skratiti. Kad je to završeno, staviti jednu po jednu fil. Šlag: Umutiti jaja sa šećerom, dodati gustin i to kratko ukuvati na pari. Kad je fil hladan, dodati pomalo slatke pavlake, mutiti, dodati kakao. I sve preliti preko torte. Staviti tortu u frižider da se stegne i poslužiti.
VOĆNA TORTA
POTREBNO JE
pakovanje kora za rozen tortu, 1 kg jagoda, 500 g šlaga, 3 dl hladne kisele vode, 2 kisele pavlake,
200 g sećera u prahu

PRIPREMA
Čišćene jagode secite na kolutove debljine 2-3 mm. Umutite slag sa hladnom kiselom vodom pa dodajte umućenu pavlaku sa šećerom u prahu. Sve dobro sjedinite. Koru premažite šlagom, preko šlaga stavite drugu koru pa opet premažite šlagom. Na šlag poređajte jagode, a preko njih stavite još malo šlaga da bi se sledeća kora bolje zalepila. Filujte tako svaku koru, a na svaku drugu stavljajte i jagode. Završite sa šlagom i ukrasite jagodama.
LAZANJE S MESOM
POTREBNO JE
1/2 paketa skuvanih lazanja
Za umak: 400 g mlevene junetine, 2 glavice luka srednje veličine, 2 veće šargarepe, 2 kašičice pirea od pardajza, 2 režnja belog luka, peršun, so, biber, majčina dušica i origano.
Za bešamel: 2 velike kašike brašna, 2 dl mleka, 100 g sira, so, biber, origano, 100 g kiselog kupusa ribanca.

PRIPREMA
Na ulju ispržiti sitno seckani luk, nakon 5 minuta dodati narendanu šargarepu, pržiti na laganoj vatri dok ne omekša (po potrebi doliti malo vodei). Dodati meso i pržiti poklopljeno 15 min. Zatim dodati ostale sastojke, beli luk i peršun, pržiti još 20 minuta. Za bešamel zagrejati ulje i dodati brašno pa pržiti uz mešanje da dobije svietlosmeđu boju. Doliti vruće mleko i mešati da se ne stvore grudice. Dodati so i začine, kuvati na laganoj vatri 10-ak minuta. Skloniti s vatre i dodati 100 g ribanca. U pleh staviti ulje i slagati red testa, zaliti bešamelom i gore staviti umak. Posuti narendanim sirom i peći 30 minuta na 180 stepeni. Bešamela mora biti dosta za prvi red da ne zagori.
MAFINI OD PRAZILUKA
POTREBNO JE

šoljica brašna, 1/2 kašičice soli, prstohvat bibera, kašičica seckanog  praziluka, 1 i 1/4 kašičice mleka,
2 jaja, kašičica maslaca, 85 g narendanog sira.

PRIPREMA
Kalup za mafine premažite mašću. Pomešajte brašno, so, biber i luk. U drugoj posudi razmutite jaja, mleko i maslac. Sipajte mokre sastojke u posudu sa suvima i sve dobro pomešajte. Napunite kalupe gotovo do kraja pa svaki pospite sirom. Pecite deset minuta na 230 stepeni, pa temperaturu snizite na 180 stepeni. Pecite još deset minuta.

Izvor : zena.blic.rs

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!