subota, 2. studenoga 2013.

Tuniska torta


Sastav:
    • 200 g sjeckanih oraha
    Kora:
    • 12 bjelanaca,
    • 12 kašika šećera,
    • 4 kašike džema od kajsija
    Fil:
    • 12 žumanaca,
    • 6 kašika šećera,
    • 7 kašika gustina,
    • 3 vanilin šećera,
    • 0,5 l mlijeka,
    • 250 g maslaca,
    • 100 g šećera u prahu
    Dekoraciju:
    • kesica šlag krema,
    • kakao
Priprema:
Na dno tepsije stavite papir za pečenje i po njemu pospite sjeckane orahe.
Umutite bjelanca sa šećerom, pa, kad snijeg postane čvrst, umiješajte mikserom džem od kajsija.
Rernu zagrijte na 250 stepeni i u nju stavite pleh sa orasima na dva minuta.
Izvadite pleh i preko oraha sipajte snijeg od bjelanaca. Vratite u rernu, smanjite temperaturu na 100 stepeni i sušite koru sat vremena.
Žumanca umutite sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom, pa pomiješajte s toplim mlijekom i na pari skuhajte žuti fil.
Pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu i pomiješajte ga s ohlađenim filom, pa premažite koru i ostavite da se dobro ohladi.

Prije serviranja ukrasite umućenim šlagom i kakaom.

Izvor: doznajemo.com

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!