petak, 1. studenoga 2013.

Čokoladna torta s limetom i bademima

http://www.gastro.hr/Images/im.ashx?Id=23619

Torta jest čokoladna, ali s obzirom na to da nema brašna nije težak desert, a limeta osvježavajući udara

Sastojci

Za tortu:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 120 g tostiranih badema, mljevenih
  • 4 žlica kakao praha
  • korica od 1,5 limete
  • sok od 1 limete

Za kremu:
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • sjemenke iz 1 mahune vanilije
  • 1 žlica likera Cointreau
  • korica od 1/2 limete

Priprema

Za tortu:

  1. Zagrijte pećnicu na 180° stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera maksimalno 23 cm. Više od toga će biti previše i torta će biti jako niska, a to izgleda malo bezveze (čitaj: neuspjelo. A to nitko ne želi, deserti su tu da se hvalimo njima!). Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rub premažite maslacem.
  2. Tostirajte bademe na suhoj zagrijanoj tavi do trenutka dok ne osjetite intenzivan miris, ali pazite da vam ne zagore. Istresite ih s tave na hladnu površinu i ohladite, a potom sameljite.
  3. U parnoj kupelji otopite čokoladu i maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. Nemojte dozvoliti da vam čokolada zakuha, dovoljno je da se otopi.
  4. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kakao i pomiješajte s mljevenim bademima te lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sok od limete i koricu.
  5. Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite peći 45 minuta. Na površini torte će se stvoriti tvrđa korica, a unutrašnjost će još biti mekana. Ako korica na vrhu pukne na par mjesta, ne brinite, tako i treba izgledati.
  6. Izvadite tortu i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon pola sata prekrijte je čistom krpom i nastavite hladiti. Krpa će spriječiti da površinska korica bude pretvrda, što bi smetalo kasnije kod rezanja, jer je torta mekana i nježne teksture. Ohladite je u kalupu u hladnjaku najmanje tri sata prije posluživanja.

Za kremu:


  1. Razrežite uzdužno mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. U ovom trenutku ja uvijek malo zastanem i divim se vaniliji i njezinom mirisu.
  2. Par minuta poslije tucite vrhnje do početka zgušnjavanja, dodajte šećer u prahu, sjemenke vanilije i Cointreau i miksajte samo toliko dok se sve dobro ne promiješa. Poslužite u čašici uz tortu ili na samoj kriški torte te pospite koricom od limete. (gastro.hr)

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!