subota, 2. studenoga 2013.

Božićna torta od lješnjaka i voća


Sastojci:
Za testo:
6 žumanjaka
80 g šećera u prahu
1 rendana korica od narandže
malo cimeta
6 belanjaka
100 g šećera
180 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
100 g mlevenih lešnika
80 g vrućeg maslaca
Za kremu:
250 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
1 kašika instant kakao-praha
1 kesica kremfixa

Za nadjev:
120 g suvih jabuka
5 suvih šljiva
7 suvih kajsija
nekoliko grubo seckanih oraha
100 g šećera
1/8 l crnog vina
1/8 l soka od narandže
1/8 l ruma
1/4 l voćnog čaja po malo cimeta i muskata
2 kesice providnog preliva za torte

Za premazivanje i posipanje:
250 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
1 kesica kremfixa
70 g mlevenih lešnika
malo topljene čokolade



Pripremanje:
Penasto mutiti žumanca sa šećerom u prahu, koricom i cimetom.
Čvrsto ulupati belanca sa šećerom. Pažljivo ih sjediniti sa žumancima. Umešati brašno, prašak za pecivo, lešnike i na kraju otopljeni maslac.
Testo staviti da se peče u okrugli pleh. Peći na 180 C oko 40 minuta. Izvaditi koru i ostaviti je da se hladi najbolje preko noći.
Za nadjev naseckati voće dodti ostale satojke pokolpiti i ostaviti da stoji preko noći.
Zatim koru preseći 3 puta vodoravno, da dobijete četiri korice. Oko prve kore staviti obruč forme. Nadjev staviti na vatru da kratko provri.
Skinuti sa vatre rasporediti polovinu preko prve kore, preklopiti drugom i po njoj rasporediti ostatak nadjeva.
Prekrijte trećom korom i ostaviti da se hladi 1 sat.
Ulupati sve sastojke za kremu, ukloniti obruč forme i nanjeti krem preko treće kore, preklopiti četrvrtom korom.
Za premazivanje ulupati pavlaku sa kremfixom i šećerom u prahu, njome premazati celu tortu.
Tortu sa svih strana posuti mlevenim lešnicima. Napraviti čokoladne dekoracije i poređati ih po torti.

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!