Sastojci
Za čokoladni krem:
- 1 dl slatke pavlake
- 1 dl mleka
- 90 g čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanillin šećera
- 3 dl skuvane jake instant kafe
- 85 g šećera
- 100 g pavlake za kuvanje
- 1 kašika šećera u prahu
- pistaći za dekoraciju (po želji)
Granita: zasladite kafu dok je još vruća, ostavite je da se prohladi, pa je ulijte u veliki sud, po mogućstvu metalni pleh, da tečnost bude oko 2 cm visine (ovako će se kafa brže i ujednačeno zamrznuti)
Stavite sud u zamrzivač na oko 1 sat, potom smrznutu kafu viljuškom izmešajte i ponovo vratite u zamrzivač. Ponavljajte ovaj postupak na svakih pola sata još 4 puta.
Čokoladni krem: sipajte pavlaku, mleko i vanilin šećer u jednu šerpicu, dovedite do tačke ključanja (ne sme da provri), sklonite s vatre i dodajte seckanu čokoladu. Mešajte smesu dok se čokolada potpuno ne istopi, pa dobijeni krem rasporedite u 4 čaše i stavite ih u frižider.
Pavlaka: umutite pavlaku dodajući šećer u prahu, rasporedite je u čaše po čokoladnom kremu, dopunite granitom od kafe i, ako želite, seckanim obarenim pistaćima.
Izvor: hranazadusu.com