utorak, 1. listopada 2013.

Kolač sa karamelizovanim orasima


Potrebni sastojci:
Kora:
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 125 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 50 g kakaa
  • kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer
Vanil krem:
  • 12 žumanaca
  • 16 kašika šećera
  • 120 gr gustina
  • 600 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • ekstrat vanile, jedna kašičica
Sirup:
  • 100 g šećera
  • 250 ml vode
  • sok od pola limuna
Karamel:
  • šećera 200 gr 
  •  oraha 300 gr


Pripremanje:

Ulupajte belanca sa šećerom pa dodajte žumanca pomešana sa vanilin šećerom.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so pa dodavajte smesi naizmenično sa mlekom, dva puta brašno, dva puta mleko.
Istresite smesu u podmazan pleh od rerne, velika tepsija pa pecite oko 30 minuta na 170 stepeni.
Ohladite biskvit i presecite vertikalno na dva dela.
Pomešajte žumanca sa šećerom, ekstratom vanile i gustinom i 100ml mleka a ostalo mleko stavite da provri.
Kad provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne. Kad se zgusne sklonite sa vatre da se ohladi.
Kad se skroz ohladilo i steglo ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte kremu i dobro izmutite.
Otopite šećer, da dobije bakarnu boju, dodajte orahe, izmešajte, pa podmažite pleh i istresite i ostavite da se ohladi.
U kesu stavite stvrdnut šećer sa orasima i sve zajedno izlupajte tučkom za meso.
Pomešajte šećer vodu i sok od limuna pa prokuvajte.
Obe kore isprskajte sirupom.
Nanesite na prvu koru pola krema pa preko njega pospite karamel i orahe, poklopite drugom korom pa nanesite ostatak krema i pospite karamelom i orasima.
Ostavite kolač da odstoji nekoliko sati pa ga isecite i poslužite.

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!