Rezultati američkog istraživanja
pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih
oboljenja i da je podjednako važno kada, kao i šta i u kojoj količini
konzumiramo za doručak.
Rezultati najnovijeg istraživanja,
objavljeni u stručnom časopisu "Circulation", pokazalo je da mladi ljudi
koji ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti
od kardiovaskularnih bolesti. Ovo istraživanje o učestalosti konzumacije
hrane 26.902 ispitanika starih od 46 do 82 godine tokom 16 godina
ispitivalo je uticaj doručka na povećanje rizika od kardiovaskularnih
bolesti.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su
večerali u kasnijim večernjim satima imali su 55 odsto veći rizik od
kardiovaskularnih problema. Istraživači su uočili da su tegobe
učestalije kod mlađih ispitanika koji rijetko vježbaju, puše i
konzumiraju više alkohola.
Autori istraživanja objašnjavaju
rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih
uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi,
dijabetesa i drugih simptoma koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do
teških kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, istaknuto je da bi doručak
trebalo da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na
prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.