Sastojci
- 280 g brašna
- 120 g putera
- 2 jaja
- 3 zrele kruške
- 500 g krem sira
- 100 g šećera
- 50 g oljuštenih pistaća
- 4 suva keksa po izboru
- 1 pomorandža
- so
Priprema
U blenderu izmiksajte brašno sa kašikom šećera, malo soli i hladnim puterom isečenim na kockice; ulijte 1 dl hladne vode u tankom mlazu i ponovo blendirajte dok se testo ne skupi u kuglu. Uvijte je u streč folij u iprebacite u frižider na 30 minuta.
Oljuštite kruške, odstranite im semene lože i peteljke, isecit eihna komadiće i pomešajte ih sa sokom pomorandže i rendanom korom pomorandže. Pistaće prokuvajte da bi se sprala so, pa ih izblendirajte da dobijete mrvice – pomešajte ih sa krem sirom, jajima i preostalim šećerom, pa dodajte dobro oceđene kruške.
Pola količine testa tanko ravucite u kalupu prečniak 20 cm, oblažući dno i ivice. Izbockajte dno viljuškom i pospite ga izmrvljenim keksom. Sipajte krem od sira, poravnajte površinu, pa preostalo testo rzvucite i njime prekrijte površinu krema. Pričvrstite ivice i izbockajte ga po površini. Pecite u donjem delu rerne zagrejane na 180˚C oko 45 minuta. Kad se rashladi, tortu ukrasite šećerom u prahu i s još blanširanih pistaća, ako želite, pa poslužite.
Izvor: hranazadusu.com