subota, 28. rujna 2013.

5 recepata sa paradajzom

ITALIJANSKA SALATA SA MOCARELOM


POTREBNO JE
280 g mocarele, 8 paradajza, so, biber, 20 listića bosiljka, maslinovo ulje
 
PRIPREMA
Isecite paradajz i mocarelu na kolutove, bosiljak iscepkajte rukom. Stavite kolutove paradajza i mocarele na četiri tanjira, posolite po ukusu sa solju, pa ohladite u frižideru. Pospite bosiljkom i poprskajte maslinovim uljem, pobiberite, poslužite odmah.
 
DOMAĆA ČORBICA

POTREBNO JE
6-8 paradajza, glavica crnog luka, 2 zrna belog luka, kašičica šećera, peršun, bosiljak, maslinovo ulje, jedna kašika brašna, voda, so
 
PRIPREMA
Sitno sečeni luk i paradajz pirjajte na maslinovom ulju uz dodatak šećera, a kada paradajz otpusti sok ubacite pasirani beli luk so i začine. Kuvati dolivajući vodu 30 minuta. Na ulju propržite kašiku braška, umešajte u čorbu i ukuvajte da se malo zgusne.
 
PICA SA SVEŽIM PARADAJZOM

POTREBNO JE
400 g brašna, kvasac, 8 srednjih paradajza, 300 g mocarele, nekoliko listova bosiljka, so, maslinovo ulje
 
PRIPREMA
Zamesite testo od brašna, dva decilitra vode, kvasca, malo šećera, soli na vrh noža, ostavite da naraste. Paradajz isecite na kolutove. Razvaljajte testo u podmazani kalup. Premažite testo sa malo maslinovog ulja, naređajte paradajz i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni Celzijusa, oko 20 minuta. Potom preko paradajza poređajte tanke kriške sira, pecite desetak minuta, a nekoliko minuta pre kraja dodajte bosiljak.
 
PUNJENI PARADAJZ

POTREBNO JE
9 paradajza, 250 g pečenog mesa, 50 g hleba, 1/2 šolje mleka, crni luk, dva čena belog luka, jaje, so,
biber, peršun, 50 g sira, 50 g pirinča
 
PRIPREMA
Stari hleb potopite u mleko, ocedite i pomešajte sa sitno seckanim mesom, takođe sitno sečenim crnim lukom i pasiranim belim lukom. U smesu dodajte jednor umućeno jaje, dodajte začine, so i na kraju peršun i napunite izdubljeni paradajz. Na vrh dodajte malo barenog pirinča. Pospite sirom i na 180 stepeni Celzijusa pecite 30 minuta.
 
IZDAŠNA SALATA SA PLODOVIMA MORA


 
POTREBNO JE
4 paradajza, konzerva tunjevine, šoljica pirinča, dva jajeta, maslinovo ulje, crni luk, škampi po želji, so
 
PRIPREMA
Pirinač perite u hladnoj vodi sve dok voda postane bistra, skuvajte i ohladite. Tvrdo obarite jaja, pa od žumanaca i maslinovog ulja napravite “majonez”. Dodajte sitno sečena belanca, umešajte pirinač, oceđenu tunjenivnu, seckani crni luk i paradajz, a potom posolite i pobiberite po ukusu. Možete dodati nekoliko škampa.

Izvor: http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/17816/Uzivajte-jos-malo-u-letnjim-receptima-Trpeza-puna-paradajza

Posjetite i naš blog PRIRODNI LIJEKOVI, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

Ne zaboravite podjelit sa prijateljima!