Malo belog vina, limunov sok ili začinske trave obogatiće ukus mesa i daće mu fantastičnu aromu. Nudimo vam tri sjajna recepta za pripremu mesa koje možete već danas da isprobate.
ŠNICLE U UMAKU POTREBNO JE
400 g junetine, 200 g šargarepe, 4 čena belog luka, 1 ljuta papričica, 3 kašike susama, 4 paradajza, 100 ml ulja, 500 ml crnog vina,2 glavice luka, kašičica šećera, so, suvi biljni začin, malo cimeta, malo origana, peršun, bosiljak
PRIPREMA
Junetinu isecite na tanje šnicle i propržite na 60 ml zagrejanog ulja. Nalijte 200 ml crnog vina, a u drugoj posudi na 20 ml ulja ispržite luk isečen na kockice i posolite ga. Kad luk postane staklast, dodajte šećer i pustite da se blago karamelizuje, a onda sklonite s vatre. U trećoj posudi na ostatku ulja ispržite kolutove šargarepe s belim lukom, dodajte iseckanu ljutu papričicu i pustite da se dinsta. Dodajte susam, još malo dinstajte, a onda dodajte oljušten, sitno iseckan i oceđen paradajz. U meso dolivajte još crnog vina i dodajte jedan po jedan začin. Kad vino uvri, sjedinite sve tri mase i dolijte pola litra vode. Kad se jelo zgusne, meso omekša, a voda ispari, servirajte sa knedlama ili krompirom i obilno pospite naseckanim peršunom i bosiljkom.
DINSTANI ROSTBIFPOTREBNO JE
800 g rostbifa (govedine), 80 g maslaca, 3 glavice crvenog luka, 150 ml belog vina, 150 ml bujona po želji, 100 g pančete, 100 g šampinjona, kašičica rendane korica limuna, kašičica kapra, kašika seckanog peršuna, 250 ml slatke pavlake, kašika senfa, so, biber, brašno, peršun
PRIPREMA
Meso isecite na šnicle, izlupajte ih i po obodu malo zasecite. Posolite, pobiberite i jednom stranom meso utapkajte u brašno, te ga propržite na maslacu. Izvadite šnicle, a na istoj masnoći propržite dve glavice sitno iseckanog luka, zalijte vinom i bujonom, vratite šnicle i dinstajte poklopljeno dok meso ne omekša. U drugoj posudi propržite sitno naseckanu pancetu, šampinjone, preostali luk, koricu limuna, kapar i peršun. Pospite brašnom, umešajte kiselu pavlaku i dodajte omekšalom mesu. Začinite senfom i dinstajte još desetak minuta. Poslužite sa testeninom i pospite peršunom.
GOVEDINA U KARIJUPOTREBNO JE
600 g goveđeg mesa, 2 kašike suvog biljnog začina, kari, 3 kašike margarina, 100 g prezli
PRIPREMA
Šnicle izlupajte, posolite, pospite suvim biljnim začinima, premažite karijem, stavite ih u činiju i prelijte rastopljenim margarinom. Tako pripremljeno meso ostavite da prenoći u frižideru. Na tiganju ugrejte ulje, meso ispecite s obe strane, zalijte s malo tople vode, dodajte prezle i dinstajte dok ne omekša. Posolite, pobiberite, pa dodajte senf i pavlaku. Još dva minuta kuvajte, pa sklonite s vatre. Servirajte s testeninom.
Izvor: zena.blic.rs